56-os események Komlón

Az 1956-os forradalom és szabadságharc budapesti egyetemisták békés tüntetésével kezdődött, ám a kommunista vezetés erőszakos reakciója miatt hamar fegyveres felkeléssé nőt. A huszadik századi magyar történelem legmeghatározóbb eseményének budapesti történései mindenki számára ismertek, de a forradalom nem csak a fővárosban zajlott. Országszerte olyan vidéki kisvárosokban is voltak megmozdulások, mint Komló.

Komlón október 26-án délután a város több pontján szervezetlen, spontán tüntetések kezdődtek. Megpróbálták kiszabadítani a bányában dolgozó elítélteket, de ezt a rabtábor megerősítésére kivezényelt nagyatádi lövészezred katonái megakadályozták. Kökönyös városrészben kövekkel dobálták meg a tüntetés feloszlatására kivezényelt rendőröket, mire azok riasztó lövéseket adtak le, és könnygázgránátokkal oszlatták fel a megmozdulást. Nincs nyoma, hogy a fegyverhasználatnak akár sebesült áldozata is lett volna. A Kökönyösről távozó tüntetők más csoportokkal egyesülve a pártházhoz mentek, ahonnan tüzet nyitottak rájuk: egy vájár meghalt.

2665Kökönyös városrész, Sallai Imre utca a Pécsi út felé nézve 1956. /Foto: Fortepan/

A tüntetések másnap is folytatódtak, részben az előző nap őrizetbe vettek kiszabadítása érdekében. Feloszlatásukra először a tűzoltóságot vezényelték ki, de a demonstrációt csak a nagyatádi ezred katonái és a rendőrök tudták riasztó lövések leadásával feloszlatni.

/via: konfliktuskutato.hu/

Szólj hozzá!

További cikkeink...

2 hozzászólás

  1. fás szerint:

    Azért az illő lenne ,hogy név szerint ki volt az a bányász akit le
    lőtek?

    • Ben szerint:

      Sajnos nincsen információnk a bányász személyével kapcsolatban.