Lokál Arcok: New H Music Interjú

Újonnan induló Lokál Arcok sorozatunkban érdekes helyi embereket igyekszünk bemutatni nektek. Ez az érdekesség fakadhat valakinek a munkájából, hobbijából, de olyan arcok is vannak akikről mindenki hallott már a városban mégsem tudjuk a történetüket. Őket igyekszünk majd bemutatni nektek.

Rögtön kezdjük is az első részt Horváth Péterrel aka. New H Music-kal. A szilvási producer, kosaras srác meghatározó figura a helyi unerground közegben, hiszen szinte minden komlói mc alá pakolt már alapokat. Egyedi rögtön felismerhető stílusával, aprólékosan kidolgozott zenéivel pedig az ország többi részén is elismerést vívott ki. Nemrégiben pedig nevezett a Ki Mit Tube nevű országos tehetségkutató versenyre ahol szép eredménnyel végzett. Vele beszélgettünk.

12027661_990139261036313_7133175744158458913_n

Szia Peti!

– Sziasztok!

Hogy kerültél kapcsolatba az alapkészítéssel? Mikor indult ez az egész?

– Pontos idejét magam sem tudom, de már több mint 10 éve csinálgatok zenéket.
Kapcsolatba úgy kerültem, hogy néztem még gyerek fejjel a menő rapper arcokat a tv-ben és úgy gondoltam, hogy ezeket a zenéket akár én is megtudom csinálni, és akkor akár én is ott nyomulhatnék a klipekben ezekkel a srácokkal. (Nevet)

– Egykét haverom akkor már csinált zenét és kértem, hogy mutassák meg az alap tudni valókat és onnantól a többire magamtól jöttem sok próbálkozás gyakorlás és beletett idő után. Eleinte elég fura alapok készültek, de a barátok azt mondták jók ezek és lesznek sokkal jobbak és emiatt folytattam meg hát elszánt voltam, mert érdekelt a dolog.

Tanultad valaha a zenét? Játszol valamilyen hangszeren?

– Egy évet jártam zeneiskolába, de csak zongorát tanultam egy kis kotta olvasással, mert konkrétan megmondtam a tanár úrnak, hogy mik az én elképzeléseim a jövőben és hogy ne az anyagot vegyük, hanem nekem alakítson ki egy saját tananyagot. Csak zongorán játszom még. Illetve a dobolok az ujjaimmal.

Hogy születik nálad egy új dal? Hogyan képzeljük el az alkotói folyamatot?

– Többféleképpen is készülnek a zenék. Van, hogy konkrét megbízással fordulnak hozzám az előadok hogy ők épp ilyen stílusú vagy ilyen hangulatú zenéket szeretnénk. Illetve van amikor ugyebár csak úgy leülök és játszom ami éppen jön amilyen hangulatom van. Viszont nincs kimondottan köze az éppen adott hangulatomhoz hogy milyen zene születik.

– Leginkább úgy indul a zene, hogy leülök, például állva sose csinálok zenét. (Nevet) Össze dugom a dolgokat és elindítom a programot. A zenék 80% -a zongorával kezdődik és csak utána váltok adott hangszerekre miután már van egy dallamom amiből építkezek. Nagyon ritka az, hogy az dobokat teszem előbb össze és arra építkezem.

KeWJ0e

Vannak példaképeid, zenészek, akik inspirálnak?

– Elég sok példaképem van nagyon sok féle fajta zenét szeretek és szinte mindig utánajárok, hogy az adott zenének ki volt a producere, de sok esetben felismerem magamtól. Egyik legelső inspirálom Timbaland volt az ö egyedi hangzás világa és főleg dobjai nagyon megfogtak illetve nem mellékesen hatalmas slágereket gyártott, még ha azoknak csak kevés része jutott el hazánk köztudatába. (nem mellékesen ő is szinte mindig ott van a klipekben is) A másik nagy akire úgymond szeretnék hasonlítani ő Ryan Leslie. Egy nagyon tanult zenész igazi művész. Pharell Williams ő róla mondani se kell mekkora sláger gyáros én már kis korom óta követem a munkásságát, amikor még felénk nem ismerte senki. Illetve nagyon szeretem a Pop Trance zenéket is Pl Avicci vagy Sweedish House Maffia zenéit. De kb nap estig tudnám sorolni, hogy kik azok akik inspirálnak mert rengetegen vannak.

Ha készíthetnél, zenét egy bármilyen általad megnevezett előadóval ki lenne az? Miért pont ő?

– Ha bárkinek is készíthetnék először azt hiszem Drake nevét kell hogy megemlítsem nekem ő az egyik legnagyobb kedvencem. A miértje meg az, hogy a szövegei jó témákat feszegetnek ügyesen összetettek jól megfogalmazottak és nem fél énekelni, ami megint azt eredményezi, hogy a zenéi változatosak. (Igaz még kb 7 vagy több éve felírtam egy kis papírlapra hogy “Egyszer Rihannának fogok zenét csinálni” remélem, ez össze jön és akkor asszem’ teljesítettem a saját magam elé tett feladatot, elvárást.)

De ide se volt könnyű választani mert mondhattam volna akár Kendrick Lamar , J Cole , Chance The Rapper vagy akár Logic nevét is. De hogy a magyarokat se hagyjuk ki Mikee Mykanic nálam a legeslegjobb, de ide is sorolhatnám még Subbas Monstert vagy Norba Bankos esetleg Gangxta Zolee nevét is.

Igazán sokszínű, stílusú alapokat készítesz, ha választhatnál, egy stílust melyik lenne, az melyiket szereted a legjobban?

– Azért is csinálok valószínű ilyen sok stílusú zenét mert két testvérem is van és bátyámtól kaptam a rockot a Mettalica-t nővéremtől meg a popot a Backstreetboys-t, így hát én lettem rapper. De nagy hatással és segítséggel van rám hogy képbe vagyok ezekbe a zenei irányzatokba is. Ha választanom kéne, akkor nem is tudom talán a RapRnb így egybe, ami az én világom, de nehéz ezt így kijelenteni.

Melyik a kedvenc zenéd, közreműködésed magadtól? Ha van kedvenc.

– Kedvenc zeném magamtól hmm mondjuk a Juniker – Lázadj fel ott vált valóra hogy egy angolul rappelő srác szövegel az alapomra és ez azért büszkeséggel töltött el. De mondhatnám még akár a Miners – Úgy mentél el számot is, ami megint egy kis kedvenc zene és a srácok ügyesen vicceseket toltak rá. De például a te zenédet is nagyon csípem a Ben – Örökkét azóta sem értem miért nem lett belőle klip. (Ezt külön köszönöm – a szerk.)

Mik jelenleg a terveid? Milyen projekteken dolgozol?

– Terveim között van leginkább, hogy elterjedjen a nevem és elismerést szeretnék szerezni. Sok tehetséges és ügyes előadóval szeretnék együtt dolgozni és maradandó zenéket szeretnék alkotni ez mindenképp, kiszeretném hangsúlyozni hogy maradandót nem olyanokat amik az album 11. számai azt’ csá, vagy még albumra sem kerülnek hanem olyan zenéket amik rádióban, tv-ben bulikban rendezvényeken szóllalnak fel és ismerik az emberek még ha azt nem is hogy én csináltam mert azért nagy százalékban nem azzal foglalkoznak ki alkotta a zenét hanem hogy ki énekel rá ki adja elő.

Tervek között van még egy Pestre felköltözés, hogy végre ott legyek a köztudatban egy esetleges stúdióba dolgozni olyan arcokkal akik hasonlóan gondolkodnak mint én hasonló felfogásuk. Szeretném a New H egy brand lenne, idővel sok-sok terv van ruhamárka,klip rendezések,fotózás és mindféle fajta kreatív dolgokkal való foglalkozás.

Mik szólnak mostanában a lejátszódban?

– Hogy mi szol a lejátszómban? Amíg beszélgettünk addig is szolt valami, Isiah Rashad albuma. Amúgy meg például akiket sose törlök le a telóról mert mindig jó ha fent van tőlük egy-egy album: Drake , Childish Gambino , J Cole, Kendrick Lamar, Nate, Asap Rocky , Chance The Rapper, Twenty one pilonts , Dillion Cooper, Rudimental, Logic , 20syl , Toro Y Moi , Ryan Leslie , Mike Posner , Rihanna.

Köszönjük a beszélgetést!

– Én is köszönöm!

Ha többet szeretnétek megtudni New H Musicról itt megtaláljátok: Facebook, Soundcloud.

 

Szólj hozzá!

További cikkeink...