“Kell a városnak és az ebben a közegben mozgó fiataloknak, időseknek, gyerekeknek egyaránt, hogy a holtszezonban is pattogjon a labda.” – Kalmár Gergő interjú

14800289_1342847539081257_1505845083_o

December 29.-én megrendezésre kerül az I. Bázis Söröző Teremlabdarúgó Torna. Az egész napos rendezvénynek a Városi Sportközpont ad otthont.
Kalmár Gergővel az esemény egyik főszervezőjével beszélgettünk.


–    Honnan jött az ötlet, hogy rendeztek egy ilyen eseményt?

–    Komlón mindig is nagy hagyománya volt a futballnak, jelentse ez akár a Komlói Bányászt akár a tömegsport színtereit. Az elmúlt években mind a kispályás bajnokság, mind a téli időszak szokásos teremlabdarúgó „szezonja” üres folt lett városunkban. Ez teljesen vitathatatlanul egy nagy hiánycikk és mindenképpen egy olyan közös forma, amiben igenis akár a sportot, a testmozgást, a baráti köröket és természetesen a labdarúgást is a megfelelő módon lehet akár népszerűsíteni, akár az ezekhez köthető jóérzést és szenvedélyt kiélni. Mint komlói kötődésű fiatalok és egyben ezeknek a téli időszakoknak nagy szerelmesei mi is hiányérzettel fogadtuk a közelmúlt év végi, két ünnep közötti időszakát, amikor is a megyét járva kellett megtalálnunk a módját annak, hogy élhessünk a szenvedélyünknek. Komló város nimbuszát és a Sportközpont adottságait ismerve azonban ez egy akkora kihasználatlan potenciál, ami mellett csupán eddig tudtunk elmenni tétlenül. A rendezvény célja mindenekelőtt a komlói futballszerető emberek kiszolgálása, legyen az akár néző, játékos vagy hozzátartozó. Kell a városnak és az ebben a közegben mozgó fiataloknak, időseknek, gyerekeknek egyaránt, hogy a holtszezonban is pattogjon a labda. Bár, hogy ennyire kultúrszinten beszélhessünk erről az egészről, attól még messze vagyunk.

–    Milyenek az eddigi visszajelzések a rendezvénnyel kapcsolatban?

–    A visszajelzések inkább a torna végeztével lesznek majd lényegesek, jelenleg az egyetlen visszacsatolási pontunk az a jelentkezők hajlandósága illetve a nevezési szándékok számszerűsége. Kétségtelenül pozitívan hatott, hogy a félhivatalos felhívást követő fél nap után már 11 csapat jelezte a nevezési szándékát, emiatt már az első napon fel kellett rúgnunk a rugalmasra vett forgatókönyvünket és bővíteni a mezőny létszámát. Ez természetesen nem feltétlenül a mi érdemünk, betudható valószínűleg elég nagy hányadban annak is, hogy mint már említettem, az elmúlt években elmaradtak a már-már menetrendszerű decemberi hétvégék teremdömpingjei. Emellett persze igyekszünk magunkat is építeni ezzel a pozitív jelenséggel és igényes körültekintő formában megmozgatni az érdeklődőket.

–    Ha jól tudom, ketten vagytok főszervezők, rajtatok kívül vannak még mások is, akik részt vesznek a szervezésben? Van segítségetek?

–    Az ötlet gazda végérvényesen édesapánk, Kalmár Csaba, bár nem idén fogalmazódott meg először bennünk a szándék. Most viszont úgy alakult, hogy van módunk a szervezéssel bíbelődni és a tettek mezejére léptünk. Lényegében viszont igen, testvéremmel, Bencével visszük a „munka dandárját”, de a logisztikai és az „újítások” terén szükséges egyéb teendőinkben nagy segítséget kapunk a névadó Bázis Söröző vezetőitől is Bártfai Tünditől és Balázstól, akikkel egyébként a közös produkció végett egyeztetünk is a lényegesebb kérdésekben. Komló Város Önkormányzata is nagy segítséget nyújt, a díjazások megoldásában segítőkészségük példaértékű.

–    Hány főre számítotok?

–    Ezt nehéz lenne keretek közé szorítani, elméleti síkon el lehet játszani a számokkal, mint a játékosok, az ő hozzátartozóik és a minden téren futballszerelmesek megjelenését illetően, de igazából nem számítunk semmire, illetve nincsen ebben a szegmensben konkrét elvárásunk. Tudjuk milyen élmény egy igényes teremtorna, vagy éppen milyen lenne, ennek elérésén fáradozunk. Ha mindenképpen mondanom kellene valamit, akkor a 200-250 fő egész napi megfordulása a Sportközpontban, beleértve játékosokat is, egy reális adat lehet. De ez nem befolyásol illetve nem is határoz meg semmit. Természetesen nagyon örülünk neki, ha minél több embert akármilyen szerepkörben is, de megmozgat az I. Bázis Söröző Teremlabdarúgó Torna.

– Mit kell tennie annak aki nevezni szeretne a tornára?

– Ez egy végtelenül egyszerű folyamat, a facebook elérhetőségemen kell megkeresnie annak, aki részt szeretne venni a kupán, ahol tőlem, illetve a facebook esemény leírásából minden fontos részletet, teendőt megtudhat. A jelenlegi helyzet azonban úgy fest, hogy alig egy hét alatt közel 20 csapat érdeklődött és mostanra már elviekben a 16 csapat konkrétan leadta a nevezését és több mint a fele már véglegesítette is a nevezését.

– Hány fős csapatok jelentkezését várjátok?

– A csapatok létszáma 5 mezőnyjátékos +kapus, tehát a teljesen standard kispályás focikupák ismérveire hagyatkozunk mi is, emellett a cserejátékosok számát nem határoztuk meg, de nyilván csapatérdekektől vagy állapotoktól függően a 10-12 fő/csapat a teteje, a vélhetően nevezett játékosok számának.

– Mikor van a nevezési határidő?

– Nevezési határidőt szintén nem jelöltünk ki, a nevezési szándék jeleztekor mindenki megtudja pontosan mi a teendője, hogy véglegesítse a helyét a mezőnyben, innentől kezdve pedig az első 16 érvényes nevezést fogadjuk el. Jelen állás szerint viszont a mezőny végleges már.

–    Van jelentkezési korhatár?

–    Nincs, a futball mindenkié. Természetesen reméljük és biztosak is vagyunk benne, hogy mindenki tisztában van vele, hogy milyen dinamikával vagy akár veszélyekkel jár egy felnőttkorú sportesemény (akármelyik sportágban, főként csapatsportágakban), így nem is hiszem, hogy esetleg valakit az életkora miatt kellene távol tartanunk a küzdőtértől. Az egészségi állapot már egy másik kérdés, de úgy, ahogy az tulajdonképpen az életben majd’ mindenhol, úgy itt is, a tornán mindenki saját felelősségére vesz részt.

–    Hogyan díjazzátok a csapatokat?

–    Mint mondtam, ebben a témában Komló Város Önkormányzata támogatását is élveztük/élvezzük, ezért nem is szerettünk volna spórolni ezen a téren, már ami az ereklyéket illeti. Az első három helyezett csapat serleget kap, emellett némi újdonságként az egyéni díjazottak listája bővül, ami azt jelenti, hogy a megszokott Gólkirály, Legjobb játékos, Legjobb kapus mellett ezúttal a Legjobb hátvédet is díjazzuk. Az egyéni díjak megítélésében a versenybizottság szavazatai döntenek, a helyezettek pedig ugye, a pályán rendezik az ügyes bajos dolgokat. Oklevelet minden résztvevő és minden egyéni díjazott is kap valamint még az egyéni elismerésekhez további, folyamatban lévő terveinket szövögetjük.

–    Hogy fog zajlani a torna?

–    Itt sincsen semmi új a nap alatt, a 16 csapat 4 db 4 csapatos csoportba kerül kisorsolásra, ahonnan az első két helyezett jut be a legjobb 8 közé. Onnantól egyenes kieséses rendszerben zajlanak a meccsek. A játékidő a csoportmeccseken 1×18 perc, míg a kieséses szakaszban és a helyosztókon 2×10 perc. A csapatok nagyrészt komlói kötődésűek, de lesznek „vidéki” csapatok is.

–    Vannak esetleg távlati terveitek? Gondolok itt arra, hogy mondjuk jövőre is megrendezitek ezt a tornát.

–    Hogy megrendezzük-e, az sok minden függvénye, mindenesetre jelzés értékű a névválasztásnál, hogy I. Bázis Söröző Teremlabdarúgó Torna, tehát szeretnénk, ha lennének továbbiak is és persze az is biztos, hogy a jövő évre tekintettel is már vannak terveink, így én nagyon bízom abban, hogy akár egy hagyományt is teremthetünk. Fontos megjegyeznünk azt gondolom, hogy a torna „non-profit”, tehát semmilyen formában sem célunk, hogy anyagi haszonnal párosuljon a szervezői tevékenységünk, egyszerűen ez a mi érdekünk is, mert szívesebben töltjük az időt a barátaink az ismerőseink, régi csapattársaink, régi ellenfeleink mellett otthon, mint a megyét járva akármelyik városban, településen. Az elmúlt években mi is megjártuk Dombóvárt többször, Harkányt többször, Siklóst többször, voltunk Pécsváradon is, mert sajnos Komlón nem volt lehetőség. Nem akarunk ezeknél a szervezői csapatoknál jobbak lenni, nemes egyszerűséggel csak szeretnénk, ha lenne nekünk is, komlóiaknak ilyen lehetőségünk. És persze elsősorban csak ismételni tudom magam, a komlói tömegsport bázisban pangó, aktív, inaktív, félaktív sportolni vágyókat, futballszeretőket szeretnénk megmozgatni. Hogy a későbbiekben az érdeklődés hatósugara meddig ér majd, azt nem tudhatjuk mi sem.

Köszönjük az interjút.

14804934_1342847535747924_905119863_n

I. Bázis Söröző Teremlabdarúgó Torna Facebook

Szólj hozzá!

További cikkeink...