Így omlik csendben porrá Zobák

A Zobák-aknai mélyműveléses bányaüzem 1952-ben kezdte meg működését. 2001-es bezárásáig 17 millió 345 ezer tonna jó minőségű kokszolható feketekőszenet termeltek itt ki. A mecseki szénbányák közül itt folyt legtovább a munka.

Sokan a végsőkig bíztak benne, hogy Zobák túléli a bányabezárásokat is. Sajnos ez nem így alakult, mára minden mozdíthatót elhordtak az épületekből, jelenleg paintball és airsoft pályának használják alkalmanként. Pedig a területnek van tulajdonosa, egy olasz befektető, akitől szívesen megvásárolná az önkormányzat, de a vételárban eddig még nem tudtak megegyezni.

Terveztek már ide lakóparkot, de arról is volt szó, hogy különböző ipari cégek veszik birtokba a helyet. A sok elképzelésből csak egyetlen valósult meg eddig. A Komlói Fűtőerőmű Zrt. megvásárolt egy kis területet ahol biomassza erőművet működtetnek.

A hajdan több, mint ezer embernek megélhetést nyújtó ipari komplexum ma csendben rohad, várva, hogy végül a természet végérvényesen visszahódítsa magának a területet.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Szólj hozzá!

További cikkeink...