Figyelj oda télen is a szervezetedre, 4 fontos vitamin erre az időszakra

A téli időszakban kiemelten fontos a vitaminok utánpótlása. Ilyenkor szervezetünk gyorsabban felhasználja ezeket az anyagokat, melyek közül csak néhányat tud maga előállítani. A többit nekünk kell pótolnunk táplálkozásunk során. A vitaminok közreműködnek minden alapvető anyagcsere folyamatunkban. Télen a betegségek legyőzéséhez, és az immunrendszerünk megerősítéséhez is nélkülözhetetlenek.

Melyik mire jó?

C-vitamin

Talán a legismertebb immunrendszer erősítő hatásáról. A téli időszakban kiemelten fontos a szervezetbe juttatása, mivel segít a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. Továbbá gyorsítja a sebgyógyulást, és csökkenti a vér koleszterin szintjét, ebből kifolyólag mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is.

orange-fruit-vitamins-healthy-eating-52533

A C vitamin megtalálható a citrusfélékben, citrom, narancs, grapefruit, stb. a paradicsomban, paprikában és még rengeteg egyéb növényben, különféle koncentrációkban. Fontos, hogy nyersen fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, mivel a főzés során a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának nagy része elvész.

B-vitamin

A B vitamin segít a stressz leküzdésében hozzájárul az idegrendszerünk megfelelő működéséhez, továbbá jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre is. Ha szétszórtnak, dekoncentráltnak érezzük magunkat, nagy eséllyel gyanakodhatunk B vitamin hiányra.

pexels-photo-164504

Megtalálható a húsokban (sertéshús, csirkehús), gabonafélékben (rizs, hajdina), és különféle magvakban is (mogyoró, dió).

A-vitamin

A szem megfelelő működéséért felelős. Ha a munkánkból adódóan sokat ülünk monitor előtt, vezetünk, vagy egyéb a szemet megterhelő tevékenységet végzünk, fokozottan figyeljünk a megfelelő A vitamin bevitelre.

pexels-photo-143133
Kiváló A vitamin forrás a sárgarépa, a különböző tejtermékek, és az állati belsőségek is.

D-vitamin

 A D vitaminról mindenkinek a napsütés jut eszébe, és ez így helyes, hiszen ezt az anyagot a napfény segítségével állítja elő szervezetünk. Ez a vitamin felelős a megfelelő izomműködésért.

pexels-photo-26438

Megtalálhatjuk a különféle halakban (hering, tonhal, harcsa, stb.), a tojásban és a gombákban is.

Vitaminkészítményt ajándékba? Hogyne!

Napi vitaminszükségletünket legjobb természetes forrásból pótolni, de a helyes táplálkozás mellé hasznos kiegészítők lehetnek ezek a termékek.

Közeleg a karácsonyi szezon, sokszor nincs ötletünk arra, hogy mit vegyünk szeretteinknek. Ilyenkor jönnek a hiperek előrecsomagolt dezodor, tüsfürdő csomagjai, ennél sokkal jobb alternatíva és hasznosabb lehet vitamint ajándékozni. És az üzenete is jobb. Fontos a szeretteink egészsége számunkra.

Magyarországon sajnos még gyerekcipőben jár az egészségkultúra, de talán ezen a téren is lassú javulást tapasztalhatunk. Egyre trendibb a tudatos táplálkozás, jobban odafigyelünk magunkra. Sokaknak mégsem fordul meg a fejében ajándékozásnál ez a lehetőség, pedig egészséget adni a legjobb dolog.

A Zöldkereszt gyógyszertár 1993 óta változatlan helyen, Komlón a Pécsi út 1 sz. alatt (volt tröszt épület) várja az egészséges életmód iránt érdeklődőket.

Kedves kiszolgálással és szakmai tanácsadással segítenek kiválasztani a megfelelő terméket magunk, vagy szeretteink számára. Ha a nagy rohanásban nincs időnk személyesen ellátogatni hozzájuk nem gond, hiszen a webshopjukból, ahol külön karácsonyi ajándék ötleteket is találunk, beszerezhetjük ugyanazokat a termékeket. Természetesen az egész ország területén szállítanak házhoz, de akár személyes átvételre is van módunk a GLS csomagpontokon.

Zöldkereszt Gyógyszertár
7300 Komló Pécsi út 1.
www.prevenciopatika.hu
Facebook

Szponzorált tartalmat olvastatok. Az írást a www.prevenciopatika.hu támogatta.

Szólj hozzá!

További cikkeink...