Komlói Napok anno

A héten kerül sor a Komlói Napokra ennek alkalmából összegyűjtöttünk nektek pár fotót, hogy régebben hogyan ünnepelték az akkor még Bányásznapoknak hívott rendezvényt.

A bányásznap (ma szeptember első vasárnapja) hosszú múltú hagyományra tekint vissza. 1951 előtt bányavidékenként eltérő időpontban rendezték ezeket az ünnepségeket a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére.

1951-től szeptember első vasárnapján országosan egységesen tartják a bányásznapot, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére.

Mi legkorábban írásban említve a bányásznapot egy 1948-as Dunántúli Naplóban találtunk (ettől még valószínűleg régebben is tartották az ünnepet, hiszen a komlói szénbányászat már az 1812-ben megkezdődött), ahol azt írták, hogy a bányászok és családjaik megtöltötték a kultúrházat, ahol ünnepi beszédeket tartottak, és komlói általános iskola növendékei is felléptek egy egyfelvonásos darabbal. Szóval kezdetben koránt sem volt akkora felhajtás, mint a későbbi évtizedektől.

Banyasznap_a40_01

Még kisebb házak vannak a buszpályaudvar helyén.

Kezdetben is a belvárosban tartották a rendezvényt mint napjainkban, de volt egy időszak amikor felköltöztették a KBSK pályára a vurslit.

 

Banyasznap_a40_02

Banyasznap_a40_03

Banyasznap_a40_04

Re-exposure of Banyasznap_a45_01

/forrás: Komló Képei Facebook oldal/

Szólj hozzá!

További cikkeink...